slide3

Steníce (znanstveno ime Heteroptera; iz grških besed hetero – različen in pteron – krilo, dobesedno raznokrilci) so podred polkrilcev, v katerega uvrščamo okoli 40.000 danes živečih opisanih vrst. To je zelo raznolika skupina žuželk, katere predstavniki so se prilagodili na mnoga življenjska okolja in izkoriščanje mnogih različnih virov hrane. Med njimi je nekaj vrst, ki so s stališča človeka škodljivci, verjetno najbolj znana pa je posteljna stenica (Cimex lectularius).

Posteljne stenice so na svetu že več tisoč let. So človeški zajedavec iz družine žuželk Cimicidae, ki so po svetu razširjene v zmerno toplih in tropskih področjih. Posteljne stenice so izključno hematofagi (hranijo se samo s krvjo). So majhne, vendar vidne s prostim očesom, brez kril, rumene do rdečerjave barve, ovalne oblike, z izbuljenimi očmi. Skrivajo se v razpokah in šivih vzmetnic, oblazinjenem pohištvu, hrbtnih straneh postelj, za slabo pritrjenimi tapetami posteljnega dna, potujejo pa lahko s pohištvom, prtljago, obleko in drugimi osebnimi stvarmi.

Oznaka, pogosto povezana s posteljnimi stenicami, je večinoma nepotrjena, saj okužbe z njimi ne moremo pripisati samo pomanjkanju higiene. Potovanja po svetu, priseljevanje in odpornost na insekticide so prispevali k povečanju števila poročil o okužbah s temi žuželkami v razvitih deželah. Posteljne stenice se hranijo večinoma ponoči, privlačijo jih toplokrvne živali, vključno s človekom. Trenutno ni znanstvenih dokazov, da te krvosese žuželke prenašajo bolezni, kot so humani virus imunske pomanjkljivosti (HIV).